matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstawić w postaci trygonometrycznej.
???:
c) 2i a= 2 b= 0 z=2i |z| =
√
a
2
+b
2
=
√
2
2
+0
2
=
√
4
= 2
2
cosφ =
=1
2
0
sinφ =
= 0
2
φ=0 co zroilem źle?
14 paź 22:01
Krzysiek:
z=2i czyli: a=0,b=2
π
φ=
(najlepiej to widać, gdy sobie zaznaczysz punkt (0,2)
2
φ to jest kąt między dodatnią osią OX a wektorem o początku w punkcie (0,0) i końcu (0,2)
14 paź 22:03
asdf:
a = 0 b = 2 |z| =
√
2
2
+ 0
2
=
√
4
= 2
część rzeczywista
cosφ =
= 0
moduł z
część urojona
sinφ =
= 1
moduł z
π
φ =
2
14 paź 22:03