logarytmy
pomocy: Rozwiąż równanie:
| | 5 | | 1 | | 2 | |
log 2√2 { |
| + log 125 [ 3 + |
| log √3 (x2 − 7)]} = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
14 paź 21:58
pomocy: pomoże ktoś ?
14 paź 22:12
sushi_gg6397228:
sciagaj zewnetrzne logarytmy
loga b= c <==> ac=b
14 paź 22:17
vitek1980: założenie: x2−7>0 czyli x∊(−∞;−√7)∪(√7;∞)
log2√2(52+log125(3+12log√3(x2−7)))=23
52+log125(3+12log√3(x2−7)) = (2√2)23 =
(232)23=2
log125(3+12log√3(x2−7)) = 2−52 = −12
3+12log√3(x2−7) = (125)−12=2512=√25=5
12log√3(x2−7) = 5−3 = 2
log√3(x2−7)=4
x2−7=(√3)4=9
x2=16 ⇒ x=−4 lub x=4 oba spełniają założenie
14 paź 22:23