Funkcja wymierna
asflie:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
2x + 2x−1 + 2x−2...=22x−1 + m
ma tylko jedno rozwiązanie.
Skorzystałam z twierdzenie o sumie w ciągu geometrycznym, ale w równaniu miałam cały czas
niewiadomą n i m − nie mam pojęcia jak się za to zabrać
14 paź 21:52
vitek1980: skorzystaj nie z sumy częściowej na n wyrazów tylko na sumę szeregu:
| | a1 | |
S = |
| przy założeniu, że |q|<1 |
| | 1−q | |
14 paź 21:55
asflie: Chodzi o coś takiego:
Jeśli tak, to jaki jest następny krok?
14 paź 21:58
asflie: * 2x
14 paź 21:59
14 paź 22:01
asflie: Czyli:
x+1=2x−1
Wychodzi 2, ale co z m?
14 paź 22:08
vitek1980: nie. wprowadź zmienną pomocniczą t = 2
x, t>0
wtedy
14 paź 22:12
asflie: Spróbowałam wyliczyć deltę, ale z marnym skutkiem − jakiś inny pomysł?
14 paź 22:17
k: zapisz swoje obliczenia
14 paź 22:19
asflie: Policzyłam jeszcze raz i teraz delta = 2? m traktuję jako c, czyli =1?
Potem t1=2, a t2=0?
14 paź 22:23
vitek1980: Δ=4−2m
jedno rozw. gdy Δ=0 więc m=2
14 paź 22:25
k: nie mozesz traktowac parametru m jako 1
14 paź 22:27
asflie: Wielkie dzięki za wszystkie wskazówki! Zapamiętam!
14 paź 22:32
sylwika: help! w odpowiedziach jest jeszcze od (−∞,0>
14 paź 16:56