proszę o pomoc
Tom: Dany jest wierzchołek A(−7,0) trójkąta ABC i równanie prostej zawierającej bok BC: y=3x−9.
Środkowa AS zawiera się w osi OX. Wysokość AD trójkąta podzieliła bok BC w stosunku /BD/ :
/DC/ = 1 : 3. Oblicz współrzędne wierzchołków B i C.
10 maj 20:12
@Basia: Podpowiadam
10 maj 21:22
@Basia:
Jeżeli środkowa zawiera się w osi OX to środkiem BC jest punkt S∊OX i S∊pr.BC
czyli jest to miejsce zerowe pr.BC
3x−9=0 ⇔ 3x=9 ⇔ x=3
S(3,0)
B,C∊pr.BC
B(x
b; 3x
b−9)
C(x
c; 3x
c−9)
|BS| = |CS|
|BS|
2 = |CS|
2
zapisz |BS| i |CS| i podstaw do podanego wyżej równania
dostaniesz pierwsze równanie układu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pr.AD ⊥ pr.BC
napisz jej równanie
D jest punktem wspólnym pr.AD i pr.BC
wyznacz go rozwiązując układ równań
|CD| = 3*|BD|
|CD|
2 = 9*|BD|
2
zapisz |CD| i |BD|; podstaw do równania podanego wyżej;
to będzie drugie równanie układu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
musisz ten układ rozwiązać
jeżeli czegoś nie rozumiesz lub nie umiesz pytaj
10 maj 21:30
Tom: |BS|2 = |CS|2
(3−xb)2 + (0−3xb+9)2 = (3−xc)2 + (0−3xc+9)2
xb2−6xb+9 = xc2−6xc+9
(xb−3)2 = (xc−3)2
xb−3 = xc−3
xb = xc
Wychodzi mi totalna bzdura... nie wiem gdzie tu jest błąd?...
10 maj 22:34