Gośśśśś: W sklepie krasanal ceny są ustalone tak, że na oddzieleniu schabu od kości właściciel nic
nie traci i nic nie zarabia. Ile przeciętnie ważą kości a ile mięso w 1 kg schabu?
BŁAGAM POMÓŻCIE

to trzeba rozwiązać układami równań a ja nie mam pojęcia jak

1kg schabu z kością=13zł
1 kg schabu bez kości=16zł
1 kg kości bez schabu=4zł
sokowirowka:
może i można rozwiązać to układem, ale ja to rozwiązałem proporcjami:
skoro: 13 zł = 1 kg /schabu z/k/
/to za wartość schabu b/k/ dostaniemy: 16 zł = x kg /schabu z/k/
mnożymy na krzyż i otrzymujemy 16/13 kg /jest to waga schabu z/k potrzebnego do zrobienia
1 kg schabu b/k/
wynikiem jest różnica wag 16/13 kg − 1 kg , /czyli 3/13 kg/
to takie mało matematyczne rozwiązanie. Bardziej na chłopski rozum /może to jest tylko dla mnie
jasne bo w końcu jestem informatykiem

/