jak obliczyc długość okregu ?
klakla: jak obliczyć długość okręgu ?
dane :
promień − 0,9
średnica − 0,18
pole koła − 0,81
14 paź 21:40
14 paź 21:41
Piotr:
wystarczy promien
wzor 2πr
a pole jest inne
14 paź 21:42
klakla: jak obliczyć długość okręgu ?
promień − 0,9
średnica − 0,18
dł okręgu będzie 0,18π
14 paź 21:45
Piotr:
2*0,9=1,8
14 paź 21:46
klakla: Proszę pomóżcie bo mam dany promień (0,9) i trzeba obliczyć średnice , dł okręgu . i pole koła
Mi wyszło że średnica−0.18. dł okręgu − 1,8 ..ale nie umiem pola koła ..możecie mi pomóc i
sprawdzić czy reszta dobrze?
14 paź 21:54
asdf: r = 0,9
srednica = 2 * r
obwod kola = 2 * π * r
pole kola = 2 * π * r2 = 2 * π * r * r
14 paź 21:58
Piotr:
r = 0,9
średnica = 1,8
pole = 0,81π
dlugosc okregu = 1,8π
14 paź 22:00