równanie z niewiadomą
Franki:
Mogłby ktoś naprowadzić mnie jak zacząć te zadanie
14 paź 21:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka −−− wspólny mianownik po prawej stronie równania
następnie 'na krzyż' i patrzysz 'co się urodzi'
14 paź 21:20
Franki: | | 2x | |
rozumiem że mam prawą stronę pomożyć przez x i wtedy wyjdzie nam |
| |
| | x−m+x+m | |
14 paź 21:27
Krzysiek : Wspolny mianownik dla prawej strony to nie bedzie x−m+x+m tylko (x−m)(x+m)
| | 4 | | 1*(x+m)+1*(x−m) | | 4 | | 2x | |
Wiec bedzie |
| = |
| ⇒ |
| = |
| tteraz |
| | 3m | | (x−m)(x+m) | | 3m | | (x−m)(x+m) | |
proporcja czyli mnozenie na krzyz i mamy 4*(x−m)(x+m)=2x*3m⇒4*(x
2−m
2)=6mx
Zobacz ze (a−b)(a+b)= a
2−b
2 jest to wzor skroconego mnozenia . to zobacz ze mozesz
napisac (x−m)(x+m)=x
2−m
2. a juz z tej postaci 4(x
2−m
2)=6mx to juz zrob co masz podane
wtresci.
Zastanawia mnie ten x; na poczatku co to jet
15 paź 00:29
Franki: Hmmm wykombinowałem takie coś że: 2x
2 −2xm −2m
2 = 0
teraz liczmy Δ która wynosi 20m
2
i teraz tu zaczyna się problem bo mam tylko współczynik
a a ΔwΔ wynosi 0

Proszę o pomoc
15 paź 22:02
Franki: ?
15 paź 22:33