układ równań metoda podstawiania
lolek: umie ktoś to rozwiązać ?
7−3y/5=5x−y/3−x+y/2
3(x−1)=5(y+1)
10 maj 20:08
@Basia:
7 − 3y5 = 5x − y3 − x + y2
tak to ma być ?
10 maj 20:09
lolek: nie to 7−3y ma byc nad kreska
10 maj 20:11
@Basia: jakim cudem ?
napisz to porządnie
zajrzyj do Kliknij po więcej przykładów i zobacz jak się pisze ułamki
10 maj 20:13
@Basia: A już rozumiem
7−3y5 = 5x − y3 − x − y2
tak ?
10 maj 20:14
lolek: nie to tak 7−3y5=5x−y3−x+y2
10 maj 20:22
@Basia: O.K.
mnożymy to równanie przez 30
6(7−3y) = 10(5x−y) − 15(x+y)
42 − 18y = 50x − 10y − 15x − 15y
−18y + 10y + 15y = 35x − 42
7y = 35x − 42 /:7
y = 5x−6
−−−−−−−−−−−−−−−−
i podstawiamy za y do drugiego
3(x−1)=5(y+1)
3x − 3 = 5y +5
3x−3 = 5(5x−6)+5
potrafisz dokończyć ?
10 maj 20:29
lolek: sprobuje dokonczyc. Dzieki wielkie
10 maj 20:32
turcio.: Wynik to x=1 i y= −1? Dobrze policzyłem?
22 maj 17:38