Znajdź funkcję odwrotną do f(x):
krystek: Znajdź funkcję odwrotną do f(x):
f(x)=y= x2; Df=(−∞,0)
14 paź 21:04
krystek: bo ogólnie nie pamiętam jak wyznaczyć x z równania
y=x
2 , jeżeli z definicji wynika że x<0 , zatem nie mogę spierwiastkować
14 paź 21:18
krystek: *znaczy z dziedziny wynika że x<0
14 paź 21:18
ZKS:
x2 jest zawsze nieujemne więc możemy spierwiastkować tylko że zakładamy
że y ≥ 0.
y = x2 / √ zał. y ≥ 0
|x| = √y
x = ±√y
14 paź 21:21
krystek: dziękuję, a jak mam znowu
y=x2; tylko Df=<1:+∞)
to będzie tak samo?
14 paź 21:35
ZKS:
Według mnie tak.
14 paź 21:37
Mila:

y=x
2 i D
f=(−
∞,0)
x=−
√y [ponieważ lewa strona ujemna z założenia, to przed pierwiastkiem jest (−)]
zamieniamy zmienne:
y=−
√x
14 paź 21:49
krystek: mam jeszcze jeden podpunkt z tego zadania z którym mam problem:
| | 2x | |
f(x)= |
| Df= (−∞;−1] |
| | 1+x2 | |
y+yx
2=2x
yx
2−2x+y=0
Δ=4−4y
2=4(1−y
2)
| | 2−2√1−y2 | | 1−√1−y2 | |
x1= |
| = |
| |
| | 2y | | y | |
| | 2+2√1−y2 | | 1+√1−y2 | |
x2= |
| = |
| |
| | 2y | | y | |
i nie wiem jak dalej
14 paź 21:51
krystek: Ktoś zabrał mój nick

?
14 paź 22:00
krystek222: oddaję

czy mógłby mi ktoś jeszcze pomóc z tym ostatnim przykładem
14 paź 22:08
ZKS:
Nie zapomnij o dziedzinie.
14 paź 22:11
krystek222: dziękuję, ale czy jednego nie trzeba odrzucić
14 paź 22:41
Mila:

Trzeba odrzucić x
1.
zbadaj zbiór wartości f(x) dla x<−1
Wykresy mają być symetryczne do siebie względem prostej y=x
| | 1+√1−x2 | |
y= |
| (wykres pomarańczowy ,trochę niedokładny) ) |
| | x | |
| 1−√1−x2 | |
| <−1 brak rozwiązań. |
| x | |
14 paź 23:02
krystek222: dziękuję
14 paź 23:07