mjm
ko89pl: wyznaczyć pierwiastki równania :
x3 − 4x2 + x + 6 = 0
14 paź 20:44
vitek1980: jednym z pierwiastków jest liczba −1 (podzielnik wyrazy wolnego 6)
wykorzystując tw. Bezout dzielimy wielomian po lewej stronie równania przez dwumian x+1
wynik dzielenia jest trójmianem kwadratowym, którego pierwiastki obliczamy z Δ
14 paź 20:49
asdf: w(−1) = −1 − 4 − 1 + 6 = 0
czyli dzieli się przez x + 1:
x3 − 4x2 + x + 6 : x + 1 = x2 − 5x + 6
ogólny zapis:
(x2 − 5x + 6)(x + 1) = x3 − 4x2 + x + 6
to chyba juz dasz rade sobie pogrupowac
14 paź 20:50