rozwiaz
trololo: z* z (sprzezone) + z − z(sprzezone) = 3+2i
14 paź 20:39
Krzysiek: z=x+yi
z(sprzezone)=x−yi
wstaw i porównaj części rzeczywiste i urojone
14 paź 20:44
trololo: x2 + y2 + 2yi = 3 + 2i −−>x=√3 ⋁ x= −√3 y= −1−√3 ⋁ y= −1+√3 jak utworze z
tego liczbe z to zle wychodzi
14 paź 20:54
vitek1980: 2yi = 2i czyli y = 1
x2+1=3 ⇒ x2 = 2 ⇒ x = ±√2
z = √2+i lub z = −√2+i
14 paź 20:58
asdf: (x + yi)(x − yi) + x + yi − x + yi = 3 + 2i
x2 + y2 + 2yi = 3 + 2i
x2 + y2 = 3
2y = 2 ⇒ y = 1
x2 = 2
x = √2 ∪ x = −√2
14 paź 20:59
Mila: z=x+iy
x2+y2=3
2y=2⇔y=1
x2+1=3
x2=2
x=√2 lubx=√2
z=√2+i lub z=−√2+i
14 paź 21:08