Obliczenie objętości graniastosłupa prawidłowego prostokątnego
Miecznik1992: Przekątna graniastosłupa prawidlowego czworokątnego ma długość 25 cm i tworzy z krawędzią
podstawy kąt taki, że sin tego kąta = 0.96. Oblicz V
Robiłem to zadanie i krawędź w podstawie wyszła mi 24,zatem przekątna podstawy wyszła mi 24
pierwiastków z 2 ,z czego wysokość,którą chcę policzyć wychodzi na minusie. Może ktoś mi
podpowiedzieć,jak dobrze wyznaczyć a?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
14 paź 20:30
dero2005:

D = 25 cm
s = D*sin α = 25*0,96 = 24
a =
√D2 − s2 =
√252 − 242 =
√625 − 576 =
√49 = 7
h =
√s2 − a2 =
√242 − 72 =
√576 − 49 =
√527
V = a
2*h =
14 paź 21:06
Miecznik1992: chciałbym tylko wiedzieć,z jakiej zależności obliczyłeś h?
14 paź 21:18
dero2005:
tw Pitagorasa
a2 + h2 = s2
14 paź 21:59