liczby zespolone.
abc: Jak wyznaczyć pierwiastki wielomianu stopnia drugiego w dziedzinie zespolonej? Może ktoś
zapodać kilka zadań na to+ pokazać na 1−2 przykładach jak się za to zabierać?
14 paź 20:26
vitek1980: no tak samo, jak w przypadku dziedziny rzeczywistej, tylko jak masz Δ<0 to stosujesz
zmodyfikowany wzór na pierwiastki:
14 paź 20:33
vitek1980: rozwiąż przykładowe równanie x2+x+1=0 i napisz co ci wyszło
14 paź 20:33
abc: aha, już sekunda.
x
2+x+1=0
Δ=1−4=−3
√Δ=−
√3
| | −1−i√−3 | | −1+i√−3 | |
x1= |
| ∨ x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 paź 20:42
abc: dalej trzeba coś z tym pokombinować, jak mam takie pierwiastki ?
14 paź 20:43
vitek1980: pod pierwiastkiem 3 a nie −3 ale reszta ok
14 paź 20:44
abc: 1)A metoda eliminacji Gaussa? W układach równań ( macierze nie były wprowadzane jeszcze na
wykładzie więc nie wiem czy muszę użyć ,kazali tylko nauczyć się tego na następne ćw.)tylko
proszę o wytłumaczenie, bo wykładowca nie zdążył pokazać metody i ledwie napisał przykłady pod
koniec do rozwiązania, jutro powinienem uzyskać kartę i dostęp do biblioteki akademickiej to
sam posprawdzam książki z literatury zalecanej jak to się liczy, ale na razie na kartkówkę
muszę się nauczyć na pon, a biblioteka nie czynna. Pokaże ktoś na tym:
rozwiąż układ równań metodą eliminacji Gaussa
{2z
1+(19−4i)z
2=2
{2iz
1+(20−i)z
2=2i
2 wyznaczyć a,b∊R że:
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika co dalej?
14 paź 21:10
vitek1980: pomnóż obustronnie przez wspólny mianownik:
a(3−2i)+b(2+3i)=(2+3i)(3−2i)
po zredukowaniu wyrazów podobnych trzeba porównać części rzeczywiste i urojone obu stron w celu
obliczenia a i b
jeśli chodzi o eliminację Gaussa poczekaj na wykład o macierzach
14 paź 21:50