wielomian
khmnstw: rozłóź wielomian na czynniki
x4 + x2 − 6 =
14 paź 20:25
ZKS:
Podstaw za x2 = t ≥ 0 dostaniesz:
t2 + t − 6 = 0
14 paź 20:27
asdf: x4 + x2 − 6 = x4 − 2x2 + 3x2 − 6 = x2(x2 − 2) + 3(x2 − 2) = (x2 + 3)(x − √2)(x +
√2)
14 paź 20:27
khmnstw: a taki przykład
x
4 + 5x
2 +6

mam
t
2 + 5t +6
i nie wiem co dalej z tym zrobic
14 paź 20:40
Piotr:
delta
14 paź 20:44
khmnstw: aaa no tak

dzieki wylecialo mi z glowy
14 paź 20:47
asdf: oj tam odrazu delta
14 paź 20:51
khmnstw: P(x) = x
5 − 2x
3 + x
2 −2
Rozłozyłem tak:
= − 2(x
3 +1) + x
2(x
3 +1)
= (−2+x
2) (x
3 +1)
Z 1 nawiasu x =
√2 i x = −
√2
Z drugiego nawiasu x = −1
Czyli powinno być:
(x−
√2)(x+
√2)(x+1)
Jednak w odpowiedzi jest jeszcze (x
2 −x +1) <−−− nie wiem skad to sie bierze
14 paź 20:54
khmnstw: Kolejny problem

P(x) = x
5 − 3x
4 − 10x
3 +24x
2
Wiem ze moge wyjac x
2 przed nawias:
P(x) = x
2(x
3 − 3x
2 − 10x +24)
nie wiem co dalej
14 paź 20:58
ZKS:
P(2) = 0
Dzielisz grupujesz Twój wybór.
14 paź 21:00
asdf: w(2) = 0
dziel
14 paź 21:01
khmnstw: Nie jestem pewnien czy dobrze to dzielę. Wyszło mi tak :
(x
3 − 3x
2 − 10x +24) : (x −2) = x
2 −x − 8
−x
3 +2x
2
=== −x
2 − 10x
+x
2 + 2x
=== −8x +24
+8x − 16
=== 8
I nie weim co z tą resztą 8 zrobić

Czy jest tu gdzies błąd
14 paź 21:22
asdf: x3 − 3x2 − 10x + 24 : x − 2 = x2 − x − 12
14 paź 21:27
Piotr:
pamietaj ze jesli W(coś) = 0 to wielomian dzieli sie przez (x − coś) bez reszty.
14 paź 21:32
mala 2:
błąd tutaj: +x2+2x
jest +x2−2x
i dalej
−12x + 24 : (x−2) = −12
+12x − 24
R=0
14 paź 23:27
15 paź 00:39