wzory viet'a
Franki: Wyznacz równanie kwadratowe , którego pierwiastkami są liczby o 2 większe od pierwiastków x1 i
x2 równania X
2 + mx + n = 0
rozumiem że mam wyliczyć wzory vieta ale nie wiem jak sie zabrac do tego zdania
14 paź 20:21
Franki: ?
14 paź 20:33
vitek1980: x1+x2 = −m
x1*x2 = n
X1 = x1+2
X2 = x2+2
wtedy:
X1+X2 = x1+x2+4 = 4−m
X1*X2 = (x1+2)(x2+2) = x1*x2+2*(x1+x2)+4 = n−2m+4
równanie ma postać:
X2+(4−m)X+(n−2m+4)=0
14 paź 20:40
Franki: i to jest cale zadanie? czy jeszcze trzeba coś obliczyć?
14 paź 20:42
vitek1980: myślę, że całe
14 paź 20:43
Franki: dziękuje bardzo
14 paź 20:45