logika
jakub: Logika. Wykaż, że: ("T" − określa tautologię, "S" − spełnialna)
a) Jeśli θ ⇒ ω jest "T" i θ jest "T", to ω jest "T".
b) Jeśli θ ⇒ ω jest "S" i θ jest "S", to ω jest "S".
Mógłby ktoś pomóc?
14 paź 20:13
Basia:
ad.1
implikacja p⇒q jest stale prawdziwa i p jest stale prawdziwe to b też musi być stale prawdziwe
czyli jest tautologią
ad.2
tak samo tylko bez słowa "stale"
a jedno i drugie wynika to z faktu, że "z prawdy nie może wynikać fałsz"
czyli z prawa odrywania:
[ (p⇒q)=1 ∧ p=1 ] ⇒ q=1
14 paź 20:18
jakub: czemu jest "stale prawdziwa"? i czy można z tabelki też zrobić? Prawa odkrywania nie miałem.
14 paź 20:25
jakub:
14 paź 20:34
jakub: proszę o pomoc
14 paź 20:44
jakub:
14 paź 21:14