matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zapisz w najprostszej postaci
ola:
1+tgx
a).
=
sinx+cosx
b). cos
2
x*sinx+sin
3
x=
14 paź 20:07
vitek1980:
sinx
a) tgx =
, przy dodawaniu 1 wspólny mianownik
cosx
b) wykorzystaj jedynkę tryg. cos
2
x = 1−sin
2
x
14 paź 20:09
ola:
a kolejne przykłady jak zrobić
1−2cos
2
x
c).
2sin
2
x−1
sin
2
x
d).
1−cosx
14 paź 20:19
asdf:
sin
2
x
1 − cos
2
x
(1 + cosx)(1 − cosx)
=
=
= ..
1 − cosx
1 − cosx
1 − cosx
14 paź 20:20