Wielomiany
Drażu: Czy istnieją takie wartości parametrów a,b,c dla których wielomiany W(x)= 3x3−4x2+5x−4 i
P(x)=(ax2+bx−c)(x+1) są równe
proszę o pomoc
10 maj 19:58
Mickej: wymnóż to co masz w wielomianie P(x) zobacz co otrzymasz
10 maj 20:01
Jacek Karaśkiewicz:
P(x) = (ax2 + bx − c)(x + 1) = ax3 + ax2 + bx2 + bx − cx − c =
= ax3 + (a + b) * x2 + (b − c) * x − c
Ma być W ≡ P, czyli:
a = 3
a + b = −4 ⇒ b = −7
b − c = 5 ⇒ c = −12
Ale ma być też −c = −4 ⇒ c = 4, więc nie istnieją.
10 maj 20:02
Drażu: Dziękuje bardzo
10 maj 20:03