Potrzebuję pomocy do sprawdzianu !! pilnie !
Marianna: przekątna d szcześcianu jest o 2 dłuższa niż jego przekątna, oblicz:
Pc
objętość
miarę kąta α nachylenia przekątnej sześcianu do jednej ze ścian
14 paź 19:59
Marianna: niż jego krawędź !
14 paź 19:59
vitek1980: d − długość przekątnej
a − długość krawędzi
d = a*√3
wynika stąd, że a*√3 = a+2
14 paź 20:03
Marianna: no i teraz właśnie to mi nie wychodzi, nie wiem jaki błąd robię...
14 paź 20:17
Aga1.: a
√3−a=2
a(
√3−1)=2
| | 2 | | 2(√3+1) | |
a= |
| = |
| =√3+1 |
| | √3−1 | | 2 | |
P
c=6a
2=6(
√3+1)
2=
14 paź 20:22
Marianna: dziękuję !
14 paź 20:28