warunki liczby rozwiazan rownania
zuzia: wypisze mi ktoś wszystkie warunki, aby równanie ax2+bx+c=0 miało 2 rozwiązania, 1 rozw, 0
rozw?
14 paź 19:58
vitek1980: no bez jaj...
14 paź 20:06
zuzia: chodzi mi o to jak to ma wyglądać, gdy np Δ>0 i jaki nałożyć warunek, żeby tylko 1 pierwiastek
był rozwiązaniem
14 paź 20:07
14 paź 20:14
vitek1980: pierwiastek to jest to samo co rozwiązanie
gdy Δ>0 są 2 pierwiastki rzeczywiste,
gdy Δ=0 jeden pierwiastek dwukrotny
gdy Δ<0 dwa pierwiastki zespolone (brak rozwiązań rzeczywistych)
| −b | | c | |
| i |
| to wzory Viete'a: |
| a | | a | |
można szybciej obliczyć pierwiastki bez obliczania Δ
14 paź 20:18
vitek1980: no i jeszcze założenie podstawowe: a≠0
bo dla a=0 równanie liniowe bx+c=0 może mieć jedno, wcale lub niesk. wiele rozwiązań
14 paź 20:20
zuzia: | | −b | | c | |
spotkałam się z czymś takim, że np 2 rozw Δ>0 a≠0 |
| >0 |
| >0 |
| | a | | a | |
14 paź 20:21
zuzia: i właśnie co mi dają wzory Viete'a w tym przypadku
14 paź 20:21
vitek1980: | | c | |
gdy |
| >0 to pierwiastki równania mają zgodne znaki |
| | a | |
| | c | |
gdy |
| <0 to pierwiastki równania mają przeciwne znaki |
| | a | |
| | c | | −b | |
gdy |
| >0 i |
| >0 to pierwiastki równania są dodatnie |
| | a | | a | |
| | c | | −b | |
gdy |
| >0 i |
| <0 to pierwiastki równania są ujemne |
| | a | | a | |
14 paź 20:24
zuzia: tak, wiem to, ale jak te wzory mają się do liczby rozwiązań
14 paź 20:25
vitek1980: no dobra, skoro są wzory to muszą istnieć rozwiązania czyli Δ≥0 i tyle
14 paź 20:29
zuzia: | | −b | | c | |
czyli Δ+0 |
| >0 |
| ≠0 zeby bylo 1 rozw, jest prawda? |
| | a | | a | |
14 paź 20:44
zuzia: | | c | |
Δ>0 a≠0 |
| =0 1 rozwiazanie? |
| | a | |
14 paź 20:45
vitek1980: tak, jeśli chciałaś napisać Δ=0
14 paź 20:46
zuzia: tak. tak. No ale dlaczego tak?
14 paź 20:47
vitek1980: 1. ZAWSZE o ilości rozwiązań decyduje znak Δ
2. wzory Viete'a istnieją, gdy Δ≥0
potrzebne są tylko po to co jest napisane w 20:24
14 paź 20:54