proszę o pomoc
Kina: √x4−x2 ≤ 4−x2 /2
|x4−x2|≤x4−8x2+16
co dalej z tym ? jak zrobić tą wartość bezwzględną ?
14 paź 19:42
vitek1980: |x4−x2| = x4−x2 gdy x4−x2≥0
|x4−x2| = −x4+x2 gdy x4−x2<0
14 paź 19:44
Kina: to wiem ale jakie będą przedziały ?
14 paź 19:45
ZKS:
A czemu tam bierzesz wartość bezwzględną? Ustal dziedzinę i jeżeli podnosisz obustronnie
do kwadratu to musisz założyć że obydwie stroną są nieujemne.
14 paź 19:45
Kina: to już wgl nie wiem jak to zrobić:(
14 paź 19:47
ZKS:
Ustal dziedzinę.
14 paź 19:47
Kina: jak nie można tak zrobić to jak inaczej ?
14 paź 19:48
Kina: czego i jak ?
14 paź 19:48
ZKS:
Nie wiesz co to jest dziedzina? To jest problem.
14 paź 19:51
Kina: Wiem co to jest dziedzina! ale piszesz ogólnikowo zamiast spróbować mi pomóc lub dać wskazówkę
14 paź 19:52
ZKS:
Czy słowo ustal dziedzinę jest napisane ogólnikowo bo nie rozumiem? Dałem wskazówki napisałem
wyżej je.
14 paź 19:54
ZKS:
Jakie liczby nie mogą być pierwiastkowane pierwiastkiem stopnia parzysto krotnego?
14 paź 19:55
vitek1980: zał. x4−x2≥0
x2(x2−1)≥0
x2(x−1)(x+1)≥0 ⇔ (x−1)(x+1)≥0 lub x = 0
dziedzina to (−∞;−1]∪{0}∪[1;∞)
14 paź 20:00
ZKS:
vitek1980 Ci pomógł.

Teraz aby można było podnieść obustronnie do kwadratu musimy
ustalić że obydwie strony są nieujemne. Lewa oraz prawa strona muszą być nieujemne.
14 paź 20:03