wykaż
PuRXUTM: | | a1 | | a2 | | an | |
wykaż że jeśli |
| = |
| =...= |
| i b1+b2+...bn≠0 to
|
| | b1 | | b2 | | bn | |
| a1+a2+...+an | | a1 | |
| = |
| |
| b1+b2+...+bn | | b1 | |
14 paź 19:25
MQ: Z pierwszego wynika, że:
a1=k*b1
a2=k*b2
itd.
Reszta jest trywialna
14 paź 19:27
PuRXUTM: dzięki
14 paź 19:28
vitek1980: hm.
| | a1 | | a2 | | an | |
zał. że |
| = |
| =... |
| =k |
| | b1 | | b2 | | bn | |
stąd
a
1 = k b
1
a
2 = k b
2
.
.
.
a
n = k b
n
w liczniku podstawiamy w miejsce składników a
1,...a
n odpowiednio k b
1, ... k b
n
następnie wyłączmy k przed nawias i skracamy
| | a1 | |
ponieważ wartość ułamka wynosi k, więc w szczególności również |
| |
| | b1 | |
14 paź 19:32
PuRXUTM: dzięki vitek1980 już rozumiem
14 paź 19:34