[prawdop.warukowe] Co najmniej 2 orły
Draken: Witam serdecznie, mam następujące zadanie:
Rzucamy 3 razy moneta. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze przy pierwszym
rzucie otrzymano reszke, jesli wiadomo, ze wyrzucono co najmniej
dwa orły.
n(Ω) = 2
3 = 8
A − przy pierwszym rzucie reszka
A = {RRR, ROO, ROR, RRO}
n(A) = 2
2 = 4
B − co najmniej dwa orły
B = {OOO, OOR. ORO. ROO}
A∩B − w pierwszym reszka oraz dwa orły (wszystko razem)
(A∩B) = {ROO}
n(A∩B) = 1
Czyli prawdopodobieństwo A|B wynosi:
| | P(A∩B) | | 0.5 | |
P(A|B) = |
| = |
| = 0.25 |
| | P(B) | | 0.125 | |
Nie wiem czy to dobrze robię − niesety nie mam odpowiedzi do tych zadań. BArdzo tego nie lubię,
bo nie jestem pewien czy dobrze mi wyszło i czy nie utrwalam jakichś błędów. Będę bardzo
wdzięczny za podpowiedź i informację, czy dobrze to wyliczyłem.
Pozdrawiam serdecznie!