rozaiąż nierówność
problem: rozwiąż nierówność
1.log(log2x)>0
log27x=log7 2x
14 paź 19:17
problem: to pierwsze jest tylko log2 x >1 x ∊ (2,∞)
14 paź 19:21
pigor: ... np. tak : dziedzina równania
D={x∊R; x>0}=
R+ , wtedy
| | log22x | |
2) log27x= log72x ⇔ log27+log2x= |
| /*log27 ⇔ |
| | log27 | |
⇔ log
227+log
27*log
2x= log
22+log
2x ⇔ log
27log
2x −log
2x= 1− log
227 ⇔
⇔ log
2x(log
27−1)= −(log
27−1)(1+log
27) ⇔ log
2x= − (log
22+log
27) ⇔
⇔ log
2x= log
214
−1 ⇔
x=14−1∊D , więc
x= 114 . ...
14 paź 19:57