Jak wyliczyć przeciwprostokątną z sin
wader1974:

Może to i głupie i jest to moja niewiedza lecz dlaczego Pitagoras oraz sin α podają różne
wyniki dla boku ' c '. Proszę o pomoc.
Dane:
a=4; b=3; c=?
sin α=30
Według Pitagorasa bok 'c' wynosi − 5
Według sinα bok ' c' wynosi − 8
Przynajmniej po moich obliczeniach wielokrotnych.
14 paź 19:15
MQ: sin α nie może być równe 30, bo funkcja sinus ma przeciwdziedzinę <−1,1>
14 paź 19:20
Mila: Jeżeli trójkąt jest prostokatny o przyprostokątnych: 3, 4 to przeciwprostokątna jest równa 5.
Odczytaj w tablicach wartość kąta.
14 paź 20:56
wader1974: kąt wziąłem z zadania a parametry boków moje, dlatego nie mogło się to zgadzać. Doszedłem do
poprawnego kąta i wszystko zaczęło się zgadzać. Dzięki i pozdrawiam.
14 paź 22:39
Mila:
14 paź 22:40