dział: procenty, równania z jedną niewiadomą
zad z kl1gim a licealista go nie umie: potrzebny mi jest 3%roztwór soku. Ile wody muszę dodać do 10%roztworu soku, żeby mieć 1500g
roztworu 3%−owego.
pomocy! (dział: procenty, równania z jedną niewiadomą)
10 maj 19:49
@Basia: Rozwiązuję
10 maj 19:58
tim: Ah, Basia wyprzedziłas
10 maj 19:59
df: Tim też możesz spróbować... ja robiłam tak:
x− ilośc soku
y− ilość wody
10%x+y=10%(x+y)
x+y=1500
i mi nie wyszło a drugi problem jest taki, że to zadanie z działu "z jedna niewiadomą" i jak tu
wytłumaczyć siostrze z gim coś takiego?
10 maj 20:01
df: sorry 10%x+y=3%(x+y) miało być
10 maj 20:02
Mickej: ręcznie
10 maj 20:02
@Basia:
x − masa wody
y − masa roztworu 10%
x+y = 1500
x1 masa soku w wodzie; oczywiście x1=0
y1 masa soku w roztworze 10%
y1 = 10%y = 0,1y
masa soku w mieszaninie
x1+y1 = 0+0,1y = 0,1y
czyli 0,1y to musi być 3% masy mieszaniny czyli 3%*1500 = 0,03*1500 = 45
0,1y = 45
y = 450
x = 1050
trzeba zmieszać 1050g wody i 450g roztworu 10%
10 maj 20:03
df: oj Mickej, narazie to nawet nie wiem jak to zad poprawnie zrobić.
10 maj 20:03
df: Basiu, takie miały być odp... a spróbowałabyś zrobić z jedną niewiadomą jakoś

?
10 maj 20:04
df: proszę
10 maj 20:12
@Basia:
x masa wody
1500−x masa roztworu 10%
10%(1500−x) masa soku =
0,1(1500−x)=150 − 0,1x
3%*1500 = 0,03*1500 = 45
150 − 0,1x = 45
105 = 0,1x
x = 1050
10 maj 20:18
Bogdan:

Mamy sok o stężeniu 10%, wodę o stężeniu 0%.
Chcemy otrzymać sok o stężeniu 3%.
Rozwiązujemy równanie:
10x + 0*(1500 − x) = 3*1500
10x = 4500
x = 450 sok
1500 − 450 = 1050 woda
10 maj 20:19