matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
S.O.S:
a
3
−2a+3
Dla jakich liczb a∊C wyrażenie
jest liczbą całkowitą
a
2
−2a
14 paź 19:09
Eta:
Myślę,że ta liczba ma taką postać:
a
3
−2a
2
+3
3
= a+
a
2
−2a
a(a−2)
to a(a−2) musi być dzielnikiem całkowitym liczby
3
a(a−2)= 1 lub a(a−2)= −1 lub a(a−2)= 3 lub a(a−2)= −3 dokończ ....... wybierz takie "a" € C
14 paź 19:40
S.O.S:
dziękuję Ci bardzo Eta
14 paź 21:31
Eta:
Na zdrowie .........
14 paź 21:33