Parametr
Franki: Określ dla jakich wartości parametru m równanie
(m+1)x
2 −4mx +2m + 3 = 0
Napisałem załozenia
a≠0 ⇒m=−1 a=0
Δ<0 b=0
c≠0
wyliczyłem że
Δ=8m
2 −20m−12
teraz liczę Δ w Δ i wychodzi ze
√Δ=4
obliczam :
| | 20 −4 | | 20+4 | |
x1 = |
| =1 x2 = |
| =1,5 |
| | 16 | | 16 | |
| | 1 | |
I cały problem w tym że wynik wyszedł m∊(− |
| ;3) |
| | 2 | |
Nie mam pojęcia gdzie zrobiłem błąd , proszę o pomoc
14 paź 19:08
Franki: zapomniałem dodać ... równanie nie ma rozwiązań
14 paź 19:14
sushi_gg6397228:
za mala wyszla Δ w Δ
14 paź 19:26
Franki: liczę 5 raz i cały czas wychodzi 16 , nawet na kalkulatorze
14 paź 19:35
sushi_gg6397228:
202 + 4*8*12=...
14 paź 19:36
Franki: dlaczego +4 a nie −4?
14 paź 19:38
Franki: jeżeli + 4 to 400+384=784
jeżeli −4 to 400−384=16
14 paź 19:39
sushi_gg6397228:
jak sie wzoru na Δ nie zna to potem glupoty wychodza
14 paź 19:41
Franki: no ale przecież wzór to b2 −4ac
14 paź 19:43
sushi_gg6397228:
a=
b=
c=
podstawiamy i mamy ....
14 paź 19:44
Franki: a=8
b=20
c=12
juz to dawno podstawiłem do wzoru i wyszło mi 16
14 paź 19:47
sushi_gg6397228:
a po co dali
MINUSY w zadaniu, aby
PODPIERAŁY LICZBY
14 paź 19:48
Piotr:
ja widze ze b= −20, c= −12
14 paź 19:48
Franki: ooo sory , faktycznie zapomniałem o tych minusach
14 paź 19:50
Franki: Oki dziekuje bardzo , teraz wszytko ładnie wyszło
14 paź 19:52
sushi_gg6397228:
na zdrowie
14 paź 19:53