proszę o obliczenie
help: log3(4*3x−1−1)=2x−1
14 paź 18:40
sushi_gg6397228:
loga b =c <==> ac= b
14 paź 18:42
MQ: Taka podpowiedź:
Jeśli L=P
to 3L=3P
14 paź 18:43
help: czy założenie musi być (4*3
x−1−1)>0

a jeżeli tak to jak to obliczyć bo próbuje w ten
sposób i nie mogę przejść dalej :
3
x−1.>1/4
14 paź 18:51
sushi_gg6397228:
| 1 | |
| *3x >0.25 mozna potem pobawic sie logarytmem−−> zostawmy jak jest |
| 3 | |
jak rozwiazamy to sprawdzimy potem czy punkty naleza czy nie
14 paź 18:53
Eta:
założenie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
3x−1> |
| ⇒3x* |
| > |
| 3x> |
| ⇒ x> log3 |
| = 1−log34 |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 4 | | 4 | |
i teraz def. logarytmu
3
2x−1 = 4*3
x−1 −1
14 paź 18:55
help: wyszło 3x=4
14 paź 18:57
Eta:
| | 3 | |
to x= log34 i spełnia założenie ,bo jest > log3 |
| |
| | 4 | |
14 paź 19:00
help: dzieki za pomoc
14 paź 19:01
sushi_gg6397228:
jakies dziwne liczby wyszly
x=0 . x=1
14 paź 19:03
pigor: ...np. tak : ...

ale musisz tu − niestety − sama myśleć i tak z definicji
logarytmu masz dziedzinę równania
D={x∊R : 4*3x−1−1>0}, a wtedy kolejno
log3(4*3x−1−1)=2x−1 ⇔ 4*3
x−1−1= 3
2x−1 ⇔
43*3
x−1=
13*3
2x /*3 ⇔
⇔ 4*3
x−3= 3
2x ⇔
(3x)2−4*3x+3= 0 − równanie kwadratowe zmiennej
3x >0, dla
x∊R, więc stąd i np. wzorów Viete'a:
3x=1 lub 3x=3 ⇔
x=0 lub
x=1, a
ponieważ obie te wartości x należą do dziedziny
D równania (podstaw sobie i
oblicz, to się przekonasz), to
x∊{0,1} − szukane
rozwiązania danego równania...
14 paź 19:15
maths: mógłbyś wytłumaczyć dlaczego użyłeś tu wzorów viete'a? Jeżeli podstawisz zmienną t=3x, z tego
wyjdą pierwiastki t1=2+√7 i t2=2−√7...
Czyli
3x=2+√7 ⋀ 3x=2−√7
i co z tym dalej możesz zrobić...
14 paź 19:58
maths: oczywiście to było pytanie xD
14 paź 19:59
sushi_gg6397228:
t2−4t+3=0 (t−1)(t−3)=0
14 paź 20:00
maths: ach sorry mój błąd.
14 paź 20:03