trójkąty podobne
krzyk:

BE || CD
znajdź długość odcinka x
10 maj 19:41
@Basia:
Zastosuj tw.Talesa
podstaw i policz
10 maj 19:46
krzyk: x8=1812
18*8=12x
144=12x /12
x=12
dobrze?
10 maj 19:51
krzyk: długości boków dwóch trójkątów
2 , 7, 8 oraz 3, 10.5 , 12
czy trójkąty są podobne?
jak to zrobić
10 maj 19:52
krzyk: proszę o pomoc
10 maj 20:00
Jacek Karaśkiewicz:
| | 3 | | 10.5 | | 12 | |
Żeby trójkąty te były równe musiało by być |
| = |
| = |
| . |
| | 2 | | 7 | | 8 | |
| | 3 | |
Rzeczywiście, równość zachodzi, więc trójkąty te są podobne w skali |
| . |
| | 2 | |
10 maj 20:06
Jacek Karaśkiewicz:
Powinno być: "Żeby trójkąty te były podobne ..."
10 maj 20:06