Przekątne rombu mają 10cm i 14cm. Oblicz pole i obwód tego rombu. Jakiej długośc
Rosso99: Przekątne rombu mają 10cm i 14cm. Oblicz pole i obwód tego rombu. Jakiej długości jest wysokość
rombu ?
14 paź 18:37
Damian: p=10cm
q=14cm
Aby obliczyc bok skorzystamy z twierdzenia Pitagorasa biorąc połowę każdej przekątnej.
Obliczysz w ten sposób obwód rombu
Mając przekątne możesz obliczyć pole rombu
P=
12 pq=
12*10cm*14cm=70cm
2
Aby obliczyć wysokosć skorzystasz ze wzoru
P=a*h
bedą dane a i P
czyli:
h=
Pa
Rozumiesz

?
14 paź 18:43