wykaż że podane liczby są całkowite
nick:
tylko proszę rozpisać jak to się robi po kolei żebym wiedziała na przyszłość co i jak. z góry
dziekuje
14 paź 18:22
sushi_gg6397228:
np zrob wspolny mianownik
14 paź 18:30
nick: no ok coś mi wyszło. ale możliwe że wynik będzie 0?
14 paź 18:31
Studentka: Usuwamy niewymierności z mianowników mnożąc ułamki przez jedynki w postaci innych ułamków tak,
żeby w mianownikach móc zastosować wzór (a − b) * (a + b) = a2 − b2.
(√7 + √5)/(√7 − √5) * (√7 + √5)/(√7 + √5) + (√7 − √5)/(√7 + √5) * (√7 − √5)/(√7 − √5) =
(7 + 2√35 + 5)/(7 − 5) + (7 − 2√35 + 5)/(7 − 5) =
(12 + 2√35)/2 + (12 − 2√35)/2 =
24/2 = 12
14 paź 18:32
sushi_gg6397228:
raczej nie
zapisz co masz i pamietaj o wzorach (a+b)2=... (a−b)2=...
14 paź 18:32
Basia: niemożliwe
14 paź 18:33
nick: DZIĘKUJE

Teraz już łapie
14 paź 18:35