zadania
zadanie: oblicz prawdopodobienstwo otrzymania 3 razy w sumie co najmniej 9 oczek w pieciokrotnym rzucie
2 kostkami. jak to zrobic schematem Bernoulliego?
14 paź 18:20
Basia:
1 doświadczenie = rzut dwiema kostkami
|Ω| = 36
sukces = suma ≥ 9 = {(3,6) (4,5) (4,6) (5,4) (5,6) (6,3) (6,4) (6,6)}
liczysz prawdopodobieństwo 3 sukcesów w 5 próbach
14 paź 18:31
zadanie: a 3 sukcesy bo 3 razy

a jak byloby 2 razy to k=2 tak?
14 paź 18:42
Basia: tak
14 paź 18:52
vitek1980: mały błąd − brakuje wyniku (6,5)
dalej wg wzoru
14 paź 19:06
14 paź 19:38
vitek1980: tak
14 paź 19:39
Basia: dobrze, że sprawdziłeś; gdzieś mi uciekł

19: 38 dobrze
14 paź 19:40
zadanie: ok dzieki
14 paź 19:47
zadanie: a jak by bylo tak ze oblicz prawdopodobienstwo otrzymania CO NAJMNIEJ 3 razy w sumie 4 oczek w
pieciokrotnym rzucie 2 kostkami. jak to zrobic schematem Bernoulliego?
14 paź 19:51
zadanie:
14 paź 20:09
vitek1980: próba: suma oczek = 4, czyli (1,3) (2,2) (3,1)
co najmniej 3 sukc. z 5:
S
53+S
54+S
55 lub ze zdarzenia przeciwnego 1−(S
50+S
51+S
52)
14 paź 20:13