I od razu przechodzę do zadania: Trójkątną działkę o
bokach 13 m, 20 m, 21 m, podzielono na dwie działki o równych polach, budując płot równoległy
do najkrótszego boku działki. Oblicz długość tego płotu. Wynik zaokrąglij do części
dziesiętnych metra... I tak, wiem ze to bedą trójkąty podobne, tylko za bardzo nie wiem jak
wyliczyć k (czyli skalę). Może mi to ktoś tak prosto i jasno wyjaśnić, bo ja blondynką jestem
Dziękuję z góry
P1=P2
wystarczyło zajrzeć do wzorów maturalnych tam masz twierdzenie talesa
20 13 = 20 − x |ab|
masz proporcje
coś jeszce czy poradzisz sobie sama
20−x |ab|
−−−−− = −−−−−
20 13
|AB|=20
|BC|=13
|AC|=21
Z zadania wiemy, że płot podzielił pole trójkąt ABC na równe części, czyli
12 PABC=PADE
z tw. Talesa:
| |AB| | |AD| | |||
= | ||||
| CB| | |DE| |