Prawdopodobienstwo
Kamil: Jakie jest prawdopodobieństwo że Janek rzucając 2ma symetrycznymi monetami uzyska więcej orłów
niż Józek który rzuca jedną symetryczną monetą . Obydwaj chłopcy wykonują po jednym rzucie
14 paź 18:14
vitek1980: Niech każda trójka (x,y,z) będzie jednym z wyników oświadczenia. Przy czym x,y to wyniki rzutu
Janka, a z to wynik Józka.
Wszystkich możliwych wyników jest 2
3=8
Niech A opisuje zdarzenie losowe opisane w zadaniu. Wtedy wyniki sprzyjające temu zdarzeniu to:
(O,O,O) (O,O,R) (O,R,R) (R,O,R) czyli 4 wyniki.
Z definicji klasycznej obliczamy prawdopodobieństwo zdarzenia A:
14 paź 18:56
Basia:
J1 = {(O,O) (O,R) (R,O) (R,R)}
J2 = {O,R}
czyli w tak opisanym doświadczeniu mamy
Ω = { [ (O,O); O ] [ (O,O); R ] [(O,R); O] [(O,R) ; R]
[(R,O) ; O] [(R,O) ; R] [(R,R) ; O] [(R,R),R] }
|Ω| = 8
A = { [ (O,O); O ] [ (O,O); R ] [(O,R) ; R] [(R,O) ; R] }
|A| = 4
14 paź 19:01
a:
jan jozek
wszystkie mozliwosci:
0 0
1 0
2 0
0 1
1 1
2 1
p nas interesujace:
: 1 0
2 0
2 1
| | 3 | |
czyli  (A)= |
| |
| | 6 | |
14 paź 19:10
Kamil: Dzieki <3
14 paź 19:23