matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż
Freedom:
Szukałam tego zadania, ale chyba go tutaj nie ma.
1
Wykaż, że liczba a=
−
3
√
9
−
3
√
4
−
3
√
6
jest naturalna.
3
√
3
−
3
√
2
Niby wiem, że trzeba wykorzystać wzory skróconego mnożenia, ale nie wiem jak to zrobić. Z góry dziękuje.
14 paź 18:08
Eta:
a
3
−b
3
=(a−b)(a
2
+ab+b
2
) (
3
√
3
−
3
√
2
)(
3
√
9
+
3
√
2*3
+
3
√
4
) = (
3
√
3
)
3
−(
3
√
2
)
3
= 3−2=1
1
3
√
9
+
3
√
6
+
3
√
4
a=
*
− (
3
√
9
+
3
√
6
+
3
√
4
) =.... =1
3
√
3
−
3
√
2
3
√
9
+
3
√
6
+
3
√
4
14 paź 18:14