granica funkcji. proszę o pomoc!
california-: Granica funkcji. Witam, mam problem z oto przykładem. Proszę o pomoc i możliwe wytłumaczenie,
jak zabrać za ten przykład.
14 paź 18:02
vitek1980: | | a2−b2 | |
w liczniku i mianowniku zastosuj wzór: a−b = |
| |
| | a+b | |
potem może coś się zredukuje
w celu policzenia granicy trzeba każdy składnik licznika i mianownika podzielić przez n z
najwyższym wykładnikiem z mianownika
14 paź 22:42
vitek1980: czyli
| | 1 | | √n+1+√n | | √n+1+√n | |
an = |
| * |
| = |
| |
| | √n+2+√n+1 | | 1 | | √n+2+√n+1 | |
aby obliczyć granicę dzielimy każdy składnik przez
√n, skąd otrzymamy
| | √1+1n+√1 | |
an = |
| |
| | √1+2n+√1+1n | |
przy n→
∞ ułamki z mianownikiem "n" dążą do 0
zatem granica wynosi 1
14 paź 22:49