zad
sylwia gdańsk: w zaleznosci od parametru m zbadaj liczbe rozwiazan rownania
a)mx+1=M2−x
b)m(mx−1)=4(x+1)
10 maj 19:36
sylwia gdańsk: umie ktos?
10 maj 19:42
@Basia: Parę osób by się znalazło. Pomagam
10 maj 19:47
sylwia gdańsk: hehe dzieki
10 maj 19:49
@Basia:
ad.a
mx + 1 = m
2 − x
mx + x = m
2 − 1
(m+1)x = (m−1)(m+1)
1. m+1=0 ⇔ m=−1
wtedy
0*x = (m−1)*0
0=0
równanie tożsamościowe; ma nieskończenie wiele rozwiązań
2. m+1≠0 ⇔ m≠−1
mamy prawo podzielić przez m+1
równanie ma jedno i tylko jedno rozwiązanie
Podsumowanie:
dla
m=−1 równanie
ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla
m≠−1 równanie
ma jedno i tylko jedno rozwiązanie
ad.2
m
2x − m = 4x + 4
m
x − 4x = m+4
(m
2−4)x = m+4
(m−2)(m+2)x = m+4
1. m−2=0 ⇔ m=2
wtedy
0*(m+2)x = 2+4
0 = 6
równanie sprzeczne; nie ma rozwiązania
2. m+2=0 ⇔ m=−2
dokończ
3. (m−2)(m+2)≠0 ⇔ m≠−2 ∧ m≠2
dokończ
10 maj 19:55
sylwia gdańsk: a w ksiazce w odp mam wyliczony x=m−1 dla m≠−1nieskoczenie dla m=−1
10 maj 19:58
sylwia gdańsk: aha dobrze sory
10 maj 19:58
sylwia gdańsk: a mozliwe przy tym zadaniu ze nei mialam rownania tozsamosciowego?
10 maj 19:59
sylwia gdańsk: m−2(x+m)=2m(mx−3)
10 maj 20:00
sylwia gdańsk: to 2 to ma nieskonczenie a 3to ma jedno nie
10 maj 20:06
@Basia: możliwe; będą dwa sprzeczne (dla m=2 lub m=−2) i z jednym rozwiązaniem dla m≠2 i m≠−2
10 maj 20:06
sylwia gdańsk: chodzi tam gdzie napisalas dokoncz
10 maj 20:06
@Basia: drugie też jest sprzeczne
(m−2)*0*x = −2+4
0=2
10 maj 20:07
sylwia gdańsk: czemu m=−2 to sprzeczne?
10 maj 20:08
sylwia gdańsk: 2. m+2=0 ⇔ m=−2 sprzeczne
3. (m−2)(m+2)≠0 ⇔ m≠−2 ∧ m≠2 ma jedno rozw
tak?
10 maj 20:09
10 maj 20:10
sylwia gdańsk: m−2(x+m)=2m(mx−3)
10 maj 20:12
sylwia gdańsk: a to?
10 maj 20:12
sylwia gdańsk: mozesz juz tlumaczyc jak robisz i dlaczego?
10 maj 20:12
sylwia gdańsk: a juz lapie chyba nie musisz bede pisac jak cos mi nei wyjdzie dzieki
10 maj 20:16