she: Suma cyfr pewnej nieparzystej liczby trzycyfrowej podzielnej przez 5 wynosi 16. Jeżeli
ostatnią cyfrę przestawimy na początek tej liczby to otrzymamy liczbę o 72 większa. O
jakiej licbie 3-cyfrowej mowa?
2 cze 21:46
Jakub: Liczby podzielne przez 5 kończą się 0 lub 5. Jeżeli ma być nieparzysta to zostaje tylko
5,
czyli ta trzycyfrowa liczba kończy się 4.
x - liczba setek
y - liczba dziesiątek
5 - liczba jedności
x+y+5 = 16
100x+10y+5 - liczba trzycyfrowa
100*5 + 10y +x - liczba trzycyfrowa po przestawieniu cyfr
x+y+5 = 16
100x+10y+5 + 72 = 500 + 10y +x
Masz układ równań do rozwiązania.
2 cze 23:19