Do sprawdzenia: dane są wektory A=[3,0,1], B=[2,4,9], C=[6,5,0]
Maciuś: Do sprawdzenia:
dane są wektory A=[3,0,1], B=[2,4,9], C=[6,5,0]
Oblicz:
→ →
C+B=
→ →
C+B=(cx + bx)i + (cy + by)j +(cz + bz)k=
→ →
C+B=(6+2)i + (5+4)j +(0+9)k
→ →
C+B=[8;9;9]
a co się robi z tym "i" "j" "k" ?
14 paź 17:57
Mati_gg9225535: skąd w ogóle wziąłeś ijk ?
14 paź 17:59
14 paź 18:02
14 paź 18:32
Mati_gg9225535: nie ma to jak krótki link
14 paź 18:33
Maciuś: ooo dzięki

a kiedy się używa tych współczynników ijk ?
14 paź 18:38
Mati_gg9225535: szczerze to nie mam pojęcia

ale na pewno ktoś Ci udzieli odpowiedzi
14 paź 18:42
Krzysiek : sa to wektrory jednostkowe i rowne 1 . CO sie dzieje jak pomnozysz przez 1 .Zmienia sie
wartosc wyrazenia. Nie . WObec tego mozesz je pominac
14 paź 18:56
Maciuś: dane są wektory A=[3,0,1], B=[2,4,9], C=[6,5,0]
Oblicz:
A+B−C=
A+B=[3+2,0+4,1+9]=[5,4,10]
A+B−C=[5,4,10]−C= [5,4,10] − [6,5,0]
A+B−C=[−1,−1,10]
Czy tak można zrobić czy czy to jest dobrze ?
14 paź 19:04
Basia: można i jest dobrze
14 paź 19:06
Maciuś: dane są wektory A=[3,0,1], B=[2,4,9], C=[6,5,0]
Oblicz:
3B= [2+2+2, 4+4+4 ,9+9+9] = [6,12,24]
czy to tak wygląda ?
14 paź 19:20
Maciuś: 4A+2C−8B = [4*3,4*0,4*1] + [2*6+2*5+2*0] − [8*2,8*4,8*9] = [12,0,4] + [12,10,0] − [16,32,72] =
[8,−22,−68]
Czy ten przykład jest dobrze zrobiony ? z góry dzięki za sprawdzenie
14 paź 19:46