zad
sylwia gdańsk: rozwiaz rownanie z niewiadoma x i zbadaj dla jakich wartosci parametrow ronanie ma dokladnie
jedno rozwiazanie nie ma lub ma nieskonczenie wiele
3x+2a=ax
a2x−a=x
10 maj 19:33
sylwia gdańsk: mam tu x wyliczyc
10 maj 19:35
sylwia gdańsk: ?
10 maj 19:36
sylwia gdańsk: wie ktos?
10 maj 19:41
Mickej: wow moja ulubiona osoba na forum

metodę wyznaczników umie

10 maj 19:41
sylwia gdańsk: co az tak mnie nei lubisz

10 maj 19:42
sylwia gdańsk: powinnam heheh
10 maj 19:42
Mickej: napisałem przecież ulubiona

to co umiesz tą metodę wyznaczników

?
10 maj 19:43
sylwia gdańsk: no niby tak a umiesz 2 sposobami
10 maj 19:43
Mickej: no to standard wyznaczyć z jednego równania x lub a podstawić do 2 i wtedy to już widać

spróbuj
10 maj 19:46
sylwia gdańsk: kochany/a ale to nei jest uklad rownan
10 maj 19:48
sylwia gdańsk: a)3x+2a =ax
b)a2x−a=x
10 maj 19:49
Mickej: no to pisz od razu

a nie
10 maj 19:51
sylwia gdańsk: 
sorki
10 maj 19:51
Mickej:
3x+2a=ax
3x−ax=−2a
(3−a)x=−2a
dla a=3 brak rozwiązań
| | −2a | |
dla a≠3 jedno rozwiązanie x= |
| |
| | 3−a | |
10 maj 19:53
sylwia gdańsk: szczerze to mam przykladow do l
hehe
10 maj 19:54
Bogdan:

Schemat dla analizy równania liniowego ax + b = 0 jest następujący:
Równanie ax + b = 0 jest:
1) oznaczone, czyli ma jedno rozwiązanie ⇔ a ≠ 0
(prosta y = ax + b przecina oś x w jednym miejscu);
2) nieoznaczone, czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań ⇔ a = 0 i b = 0
(prosta y = ax + b pokrywa się z osią x);
3) sprzeczne, czyli nie ma rozwiązań ⇔ a = 0 i b ≠ 0
(prosta y = ax + b jest równolegla do osi x).
10 maj 20:07
sylwia gdańsk: Bogdan dziekuje
10 maj 20:09