oblicz sinα, tgα, ctgα, jeżeli cosα=3/4
Ibra: oblicz sinα, tgα, ctgα, jeżeli cosα=3/4 i α jest kątem ostrym.
14 paź 17:34
sushi_gg6397228:
jedynke trygonometryczna znasz
14 paź 17:34
Piotr:
mozesz tez sobie narysowac trojkat prostokatny
14 paź 17:36
Ibra: Jak to rozwiązać wzory znam, ale wynik mi nie wychodzi
14 paź 17:36
Piotr:
a pokaz jak liczysz
14 paź 17:37
Ibra: Sinα2 + 3/42 = 1
sinα2 = 1 − 9/16 i dalej nie wiem co robić...
14 paź 17:39
14 paź 17:40
Saizou : x=α
| | √7 | | √7 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| sprzeczność
|
| | 4 | | 4 | |
zatem
14 paź 17:40
Piotr:
nie sinα2 tylko sin2α.
ogolnie dobrze. odejmij a potem spierwiastkuj. to kat ostry wiec tylko wartosc dodatnia nas
interesuje.
14 paź 17:41
Ibra: ile powinno wyjść ? Wytłumacz jak się to oblicza
14 paź 17:41
Ibra: Robiłem to zadanie jak Saizou czy dobrze on zrobił jezeli tak to w miare ogarniam ?
14 paź 17:42
Piotr:
dobrze zrobil
14 paź 17:44
Ibra: To już w miarę rozumiem. Dzięki wielkie za pomoc
14 paź 17:46
Saizou :

lub też jeśli to kąt ostry:
z pitagorasa mamy że
a
2+9=16
a
2=7
a=
√7
14 paź 17:49