działania na liczbach i wyrażerniach
dk1993: | | √2 + √3+√4 | |
Wykaż że |
| = √2 − 1 |
| | √2 + √3+√4+ √6+√8 | |
14 paź 17:30
kiki: napewno wszystko dobrze przepisałeś?
14 paź 17:54
Basia:
(√2−1)(√2+√3+√4+√6+√8) =
√4+√6+√8+√12+√16 − √2−√3−√4−√6−√8 =
√12+√16 − √2 − √3 =
2√3+4 − √2 − √3 =
4 + √3 − √2 =
2+2+√3−√2 =
(2−√2) + √3+√4
2−√2 ≠ √2
więc na pewno taka nierówność nie jest prawdziwa
14 paź 18:21
Basia: taka równość oczywiście
14 paź 18:22
dk1993: w mianowniku +4 a nie pierwiastek z 4
14 paź 18:37