ile początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać aby otrzymać 85?
PaulinkaAa: dany jest ciąg arytmetyczny:−5,−2,1,4,7,... ile początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać
aby otrzymać 85?
10 maj 19:33
adm: Sn=85
a1=−5
a2=−5+r=−2 ⇒r=3
an=−5+3(n−1)
Sn=(a1+an)/2 * n
85=(−5−5+3(n−1))/2 * n
85=(−13+3n)/2 *n
0=(−13n+3n2−170)/2
0=−13n+3n2−170
rozwiążesz równanie wyjdzie Ci n
10 maj 19:54
PaulinkaAa: dziękuję Ci
10 maj 19:55
PaulinkaAa: a to jest na pewno dobrze?
10 maj 20:00
Mały: czyli tak
r=3
a
n=−5+(n−1)*3
a
n=3n−8
S
n=85 więc 85=
−13n+3n2 2
3n
2−13n−170=0
Δ=169+4*3*170=2209
√Δ=47
n
1=−5
2 3 <− pierwiastek nie należy do założenia n € N
n
2=10
odp. Należy dodać 10 wyrazów tego ciągu aby otrzymać 85
10 maj 20:01
Mały: ktoś mnie ubiegł
10 maj 20:01
PaulinkaAa: tak prawda ktos Cie ubiegł
10 maj 20:11
PaulinkaAa: ale dziękuję Tobie bo te poprzednie jakieś pomerdane
10 maj 20:11