matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartosc bezwgledna
cer:
Rozwiaz rownanie: |x+2| + |x−2| = 6
14 paź 17:21
cer:
?
14 paź 17:28
pigor:
... np. "w pamięci" tak : liczbami
x=?
, których suma odległości od −2 , czyli |x+2| i od 2, czyli |x−2| jest równa 6 są liczby
x= −3
lub
x= 3
, a więc
x∊{−3,3}
− szukany zbiór rozwiązań danego równania.
14 paź 17:29