kto pomoże?
miska: liczby 3x + 29, 3x, 3x−1 tworza ciag geometryczny, wyznacz x
14 paź 17:21
sushi_gg6397228:
a,b,c
b2=a*c niech 3x=t, t>0
14 paź 17:24
miska: ale potem otrzymam równanie sprzeczne..
14 paź 17:25
sushi_gg6397228:
zalezy jak liczysz
14 paź 17:26
miska: hmm napisac?
14 paź 17:27
sushi_gg6397228:
najpierw zrob tamto, aby sie nie rozdwajac, a ptoem tutaj
14 paź 17:29
Mila:
| | 2 | |
(3x)2=(3x+ |
| )*3x−1 /:3x−1 |
| | 9 | |
x=−2
14 paź 17:34
miska: czemu jak odjełaś 3x−1 to potem masz x+1?
14 paź 17:37
Mila: 2x−(x−1)=2x−x+1=x+1
14 paź 17:58