Układ równań
Matt123: Państwo Nowakowie zaplanowali 6 godzinną podróż samochodem. W połowie drogi musieli zrobic
godzinną przerwę. Aby nie przekraczać czasu 6 godzin zwiększyli prędkość o 40 km/h. Z jaka
średnią prętkościa przebyli całą trasę
14 paź 17:20
+-:
S=(v−40)*6
S/2=v*(3−1)→S=4v
4v=(v−40)*6
vśr={(v−40)*3+v*2}/6 lub /5dla średniej efektywnej prędkości pokonania drogi
(licząc tylko czas przejazdu bez opoczynku)
14 paź 21:12
Eta:
s= 6v
1
przez 3h jechali z prędkością v
1 , a przez 2h z prędkością v
2=v
1+40
3v
1+(v
1+40)*2= s= 6v
1 ⇒ v
1= 80km/h to v
2= 80+40= 120 km/h
| | 2v1*v2 | | 2*80*120 | |
vśr na całej trasie = |
| = |
| = 96km/h |
| | v1+v2 | | 200 | |
14 paź 21:30