Basia:
h
2 = 81−2a
2
h =
√81−a2 lub h=−
√81−a2
ale pewnie tylko pierwsze, bo to chyba prostopadłościan czyli a,h>0
a
2+2ah = 72
a
2+2a
√81−2a2 = 72
2a
√81−2a2 = 72−a
2 /()
2
4a
2(81−2a
2) = 72
2 − 144a
2 + a
4
−9a
4 + 468a
2 − 72
2 = 0 /: (−9)
a
4 − 52a
2 + 64*9 = 0
Δ = 52
2 − 4*64*9 = (4*13)
2 − 4*4*16*9 = 16(169−144) = 16*25
√Δ = 4*5 = 20
| | 52−20 | | 52+20 | |
a2 = |
| = 16 lub a2 = |
| = 36 |
| | 2 | | 2 | |
a=4 i h =
√81−2*16 =
√81−32 =
√49 = 7
lub
a=6 i h =
√81−2*36 =
√9 = 3
no chyba, że jednak nie prostopadłościan, wtedy ujemne też trzeba rozważyć