Pawdopodobieństwo
Łukasz: ZAD. 2
Spośród liczb 0,−1,2,−3,4,−5,6 losujemy dwie różne liczby a i b, a potem tworzymy ich iloczyn
ab. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) A − iloczyn ab jest liczbą nieujemną
b) B − iloczyn ab jest liczbą niedodatnią
Proszę o pomoc w rozwiazaniu tego zadania, z góry dziękuje.
14 paź 17:17
Eta:
A −−− iloczyn nieujemny, czyli dodatni lub równy zero
A={ (0,−1),(0,2), ..... ,(0,6) , (−1, −3), (−1, −5), (−3, −5)}
|A|= 9 , P(A)=..........
B −−− iloczyn niedodatni czyli równy zero lub ujemny
B={ ............. } dokończ .........
14 paź 17:31
Łukasz: Mogłabyś Eta wypisać troche tego B ?
14 paź 18:06