zamiana z funkcji trygonometrycznych na postać "normalną"
kim: zamiana z funkcji trygonometrycznych na postać "normalną"
witam
mam z tym problem. dajmy np takie liczby:
| | 1 | | 3 | | 7 | |
cos |
| π, cos |
| π, cos |
| π |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 180 | | √2 | |
pierwszą dam jeszcze radę bo to jest: cos |
| π = cos |
| = cos45 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
14 paź 17:15
kim: ale co z resztą? bo tam o ile pamiętam jest jeszcze zabawa z tą zmianą znaku na konkretnych
ćwiartkach...
14 paź 17:16
Basia:
| | 3 | | 1 | | 1 | |
cos |
| π = cos(π− |
| π) = −cos |
| π |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 7 | | 3 | | 3 | |
cos |
| π = cos(π+ |
| π) = cos |
| π |
| | 4 | | 3 | | 4 | |
14 paź 17:19
kim: wiem że na II i III ćwiartce cos jest ujemne, ale skąd masz ten wzór że się do tego odpowiednio
znaki zmieniają?
14 paź 17:27